Rött (Old School)

Côte-Rôtie, La Mouline 2010
Guigal, Côte-Rôtie, Rhône, Frankrike
Intensiv doft med charkuterier, rostade, dyra & snygga guigaliga fat, parfym & blod, eldig och nyanserad med fin rosenparfym och örtig överton. Tät och kryddig i munnen, bra syror, klingande ren med rakryggad struktur, pepprig med blodstänk i ännu sträv och oförlöst stil - allt är på plats men den behöver rejält med tid. Den kommer definitivt att utvecklas till en storhet.
Betyg:+++(+)

Rött (New School)

Vérité, La Joie 2009
Vérité, Sonoma, Kalifornien, USA
Underbar doft, ceder och cassis, superba larvigt högklassiga fat, rakryggad och strålande lyxig men med underbyggd struktur, perfekt ekhantering. Tät i munnen, massor av cassis, varma plommon, sträv med sandiga tanniner, kakao & stenkross, struktur och lyxig frukt i ett perfekt paket. Strålande med rökta toner och mineral i svansen, bara så rakryggad och elegant trots kraften. Fullkomlig på alla vis.
Betyg:++++

Vitt

Chevalier-Montrachet 2007
Domaine Leflaive, Chevalier-Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrike
Utvecklad doft med citrus & mineral, exemplariska fat och generös gul frukt, plommon, hasselnötter och citronskal. Underbar rikedom i munnen, lång med lätt exotisk frukt, citrus & stenkross, lagom dos perfekt integrerade fat. Syrorna är fantastiskt skärpta, klass, finess och återhållen kraft i ett lysande avvägt paket. Under kvällen förvandlas långsamt den lite exotiska frukten och antyder äpplen, den är nog på absolut topp, jag tror inte den vinner på lagring. Underbart magnifik.
Betyg:++++

Sött

Vin Santo di Carmignano Riserva 2007
Tenuta di Capezzana, Vin Santo di Carmignano DOC, Toscana, Italien
Nötig, eldig och komplex doft med toner av harts, målarlåda, torkade aprikoser och apelsinsuckat. Det är seriöst och intensivt med en touch av rhumtopf och melass, nästan en puff av flor till och med. Rik, viskös och enormt söt i munnen, krämig med knäckig och gräddigt fet struktur, bra syror, karamell och apelsinskal. Det finns lite etylacetat men det stör besynnerligt nog inte alls, den är komplex och lång med superbt balanserad och kryddig eftersmak, lite kanel, läcker torkad ananas & kokosflagor. Fullkomligt strålande, nästan provocerande bra, den snubblar på 4+.
Betyg:+++

Bubbel

Taittinger Comtes de Champagne, BdB 1990
Taittinger, Champagne, Frankrike
Bara så läcker doft, krämig och gulfruktigt bred med parfym, hyacint och rosor, dessutom ack så lätta och snygga fat, den är manipulativ men bara så in i helvete inbjudande. Gräddigt bred i munnen, läcker med solvarm gul frukt, massor av mogen citrus och perfekt len munkänsla, gräddiga syror och exemplarisk frukt. Lite citrusskal och plommon i svansen, en puff av kryddor stramar upp till en vuxen sak och inte bara något som talar till reptilhjärnan. Jag tvekar på 4+, kan inte bestämma mig, men trillar dit. Jag är på så gott humör den här kvällen.
Betyg:++++

Starkvin


Kopke Colheita 1965
Kopke, Douro Valley, Portugal
Djup & kryddig doft enormt komplex med nötter & möbelpolish, målarlåda & kryddigt bred karamell, sviskon & torkad röd frukt, enormt komplex med en halv julkaka nedknölad i glaset. Tät och intensiv i munnen, kryddig med kaffe och lädersnöre, tuggtobak och nötkola, knäck & korinter, massor av torkade körsbär, bra syror och enorm längd. Fullkomligt strålande med enorm längd, det smakar hasselnötter & maraschino i munnen halva kvällen. Betyget är månne generöst, men den värmde gott och piskar faktiskt Taylor´s ’64:a.
Betyg:++++

Sprit


Diplomático Single Vintage Rum 2000
Destilerías Unidas, Venezuea
Rik och bred doft, kakao, kanel och kokos, snyggt eldig med apelsinskal, suckat och krossad grön kardemumma. Packad med nötter och choklad, lite melass och smörkola, nyhyvlat virke och dyr rökelse. Den är enormt komplex och intensiv, utvecklar tobak och krossade körsbärskärnor. I munnen är den eldig och kryddigt bred, fylld av kanel och nejlikor, kaffe & bränt socker, liten sötma av melass och nougat, hasselnötter, lakritsrot och krokant. Den är alldeles strålande, nyanserad och komplex, så god rom av den här typen blir.
Betyg:++++

Öl


Westvleteren XII
Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, Flandern, Belgien
Fräsch doft, rejält maltig med massor av len & kryddig humle, fint dämpade rostade toner, klart örtiga övertoner i rik och samtidigt fokuserat väldefinierad & vässad stil. Den är komplex, lager på lager av trätoner och juklkryddor poppar fram efterhand. Bred & krämig i munnen, snyggt rostad med förvånande fräscha & höga syror, fint maltig kropp. Den är lätt eldig med enormt läcker kryddig baston, snygg beska och liten nyanserad skitig sötma, eftersmaken är vässad med karamell och klassisk lätt spontanjäst eftersmak. Det är riktigt, riktigt bra, framförallt komplexiteten är närmast unik.
Betyg:+++(+)