Topplistan är årets bästa viner i de olika klasser jag normalt indelar vinerna jag provar & dricker i. Hur jag definierar ‘bäst’ är lite flytande, ibland är det ren kvalitet, ibland lyckovärde, ibland prisvärde eller rent av den förvåning/chock jag upplevde när vinet provades.
Ibland kan det till och med vara entusiasmen hos vinmakaren som lyfter ett vin till pole-position...

Rött (Old School)

Château Cheval Blanc 1949
St.-Emilion, Bordeaux, Frankrike
Helt mogen och underbart komplex med ceder & djuriska övertoner, här har vi den ”svettiga hästen” i prydo, fin stallton och massor av lyxiga torkade kryddor, perfekt harmoni av solvärme och rakryggad elegans - dessutom är den strålande solid och med återhållen kraft, förbluffande vital. Underart balanserad i munnen, givetvis fullständigt mogen, kryddig kropp, lite solvarm cassis och silkiga tanniner, ett uns lakrits och liten, liten karamell i svansen. Texturen är magnifik, makalös, underbar, obegriplig - ett unikum, att den håller ihop med sådan grace är ett under.
Betyg:++++

Rött (New School)

Clarendon Hills Astralis 2005
Clarendon Hills, McLaren Vale, South Australia, Australien
Tät, kryddig & eldig svart frukt i doften, lite rökig med maxade söta körsbär, charkuterier & tång, en del blodstänk & massor av blommor, tjära och bacon men samtidigt läckert parfymerad och snärtigt intensiv. Visst är den varm och solbakad med den har samtidigt inga spår av den så ofta kokta & oxidativa stilen, detta är seriöst skitläckert. Balanserad och förvånande lättfotad i munnen, nyanserad med silkiga och dämpade tanniner, len & läckert svartfruktig med kaffe & stenkross, torkade örter och råbiff, charkig svans med vitalitet och fokus. Den känns fortfarande ungdomlig i början på parabeln, ett strålande exempel på vad Barossa kan åstadkomma när alla korten faller på plats. Och, den kan funka även för mörkrädda & hjärtsvaga...
Betyg:++++

Vitt

Montrachet 2008
Marc Colin et Fils, Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrike
Underbar doft, rik & gräddig, fina dyra väl integrerade fat, harmonisk med citrus & elegant nötig mineralitet, lite tändsticksplån och citronskal, exakt & strålande fokuserad, liten snygg örtighet dansar över all exemplarisk frukt. Bra bredd i munnen men med samtidigt absolut spets och perfekt avvägda syror, strålande exakthet och fokus, lite karamell & ett uns suckat, enormt komplex och rätt maxad i all sin rikedom men samtidigt med renhet och knivskarp skärpa. Detta är ett vin som kräver absolut uppmärksamhet.
Betyg:++++

Sött

Château d'Yquem 1967
Lur Saluces, Sauternes, Frankrike
Komplex doft, massor av citrusskal, aprikos, kryddor och en puff av målarlåda, kanderad frukt & lite apelsinblom, enormt intressant, solvärme och botryts i en anstormning av dofter, intensiv & expressiv till max. Vansinnigt rik & söt i munnen, kakdeg, saffran och nötter, sanslöst koncentrerad men med balans, mandelmassa & aprikos i svansen, lager på lager av kryddor och kanderad frukt, mango & ananas bands med persika och karamell, rent exceptionell!
Betyg:++++

Bubbel

Krug 1988
Krug, Reims, Champagne, Frankrike
Underbart utvecklad doft, nötig & snygg med harts & suckat, packad med mineral, flinta & stenkross, fräsch tång och de klassiska valnötterna, helt strålande. Torr & stram i munnen, helt utvecklad med nerv & aristokratisk ryggrad, fokuserad och lång. Lite läckert kryddig eftersmak, krävande och torr, ett absolut ess som uttrycker årgång & husstill perfekt.
Betyg:++++

Starkvin


Rivesaltes Collection Vieux Millésimes 1939
Cazes, Rivesaltes AOC, Languedoc-Rousillon, Frankrike
Djup doft, nötig med russin, röd frukt, läder och kryddig och torkad stenfrukt, toner av valnätter och antydan till apelsinskal, lite karamell och choklad. Höga skärpta syror i munnen, lena tanniner, klangfull med dämpad & nyanserad sötma, fräsch och ungdomlig trots åldern, härligt blommig svans, fokuserad & skärpt med syra och intensitet. Spänst & klass, skitgod på alla plan. För andra året i rad dessutom!!
Betyg:++++